Nieuwsbrief januari 2021

Podcast over Leopold II door Johan Op de Beeck

Wandelzoektocht Ontdek de rust van Ver-Assebroek

4 januari tot 30 april 2021

Een leuke activiteit om te doen met de eigen bubbel: een WANDEL- EN FOTOZOEKTOCHT in het landelijke Ver-Assebroek. En vind je niet alles, dan kom je gewoon terug. De natuur ziet er iedere keer anders uit. De totale afstand is ongeveer 3,5 km. De zoektocht loopt van 4 januari tot 30 april en start op het kerkplein van Ver-Assebroek. Dit is ook het eindpunt. Veel succes!
De eerste drie winnaars krijgen een Davidsfondswaardebon van € 30.

Indien je wenst deel te nemen aan de zoektocht stuur dan een mail naar davidsfondsva@gmail.com

Pittige vertellingen meesterlijk verhaald door Hilde Rogge en virtuoos aangeblazen op accordeon door Rein De Vos

13 – 14 februari 2021

Rein De Vos - Muzikale Vertellingen

Om het weekend van Valentijn toch op een gezellige manier te vieren, laten we je proeven van licht erotische en sappige verhalen. Hilde Rogge dook in de zinnelijke, zondige en chaotische mensenwereld van Giovanni Boccacio, maakte een selectie van verhalen uit zijn Decamerone en vertelt ze verder in een even pittige, poëtische, geestige en eigentijdse taal. Verhalen over liefde en lust vol ongepolijste levenslust, maar ook soms met een dramatisch kantje. Een meesterwerk meesterlijk verteld door een uitmuntende vertelster en een klasse accordeonist. Appetijt verzekerd. Deze activiteit komt in de plaats van Toast Literair.

Hilde Rogge is een integere verhalenvertelster pur sang; een speelvogel die reist door het leven en geprikkeld raakt door verhalen waarin ze zichzelf ontmoet. Met een grote naturel en vol begeestering kruipt ze in de huid van haar personages. Speels, dynamisch, gekruid en met de nodige dosis humor.

Rein De Vos speelt intussen meer dan twintig jaar accordeon en heeft zich ontplooid tot een veelzijdige muzikale duizendpoot. Met trekken en duwen vermengt hij de jazz van eigen en Amerikaanse bodem met de heerlijk draaiende Franse musette.

Omwille van de beperkingen door corona wordt dit programma virtueel aangeboden door een beveiligde link die in het valentijnweekend ter beschikking gesteld wordt. Leden van het Davidsfonds krijgen de link gratis. Niet-leden kunnen inschrijven door betaling van € 5 op het rekeningnummer BE03 9300 0708 3084 van Davidsfonds Ver-Assebroek.

Johan Op de Beeck over Leopold II

Op donderdag 28 januari zou Johan Op de Beeck in het Sparrenhof zijn lezing komen geven over 'Het verlies van België, de Belgische revolutie van 1830 in hedendaags perspectief'. Het was één van de zes DFiB-activiteiten. Dit gaat jammer genoeg ook deze keer niet door. Maar wie hem wil horen kan de podcast van Klara beluisteren over zijn nieuwste boek over Leopold II, die we via onderstaande link aanbieden:

In de tiendelige tiendelige serie, gebaseerd op zijn nieuwe boek 'Leopold II - Het hele verhaal'  schetst de auteur een compleet portret van de veelbesproken  vorst. Tot in de kleinste details wordt verteld hoe het allemaal zo ver is kunnen komen. Hoe het mogelijk is dat onze tweede koning zich heeft kunnen ontwikkelen tot die ongenadige despoot van de Vrijstaat Congo waarover hij 23 jaar regeerde. De onwaarschijnlijke manier ook waarop hij dat gigantische stuk Afrika wist te verwerven.

Al is dat maar een stuk van het hele verhaal. Leopol II regeerde immers ook tijdens één van de meest bewogen tijden van onze geschiedenis. Een tijd waarin de sociale strijd hevig woedde, een tijd van schrijnende armoede bij de Vlaamse boerenbevolking en vreselijke wantoestanden in de Waalse fabrieken. De schoolstrijd, de taalstrijd, Leopold II bevond zich er middenin. En dan is er nog het veel besproken en controversiële privéleven van de koning, dat zelfs in de internationele pers breed werd uitgesmeerd. Zoveel verhalen: vreselijke verhalen, smeuïge verhalen, interessante en verhelderde verhalen.

(bron: klara.be)