Utrecht en omgeving

Pinkstermaandag, de voorbije jaren de jaarlijkse afspraak voor een culturele daguitstap.

In 2016 wilden we het weekend op een andere manier invullen en planden een weekend naar Utrecht en omgeving, met zijn typische polderlandschap van water en weiden. Dit alles o.l.v. Carlo Goethals

Dit groene gebied gelegen tussen Utrecht en Den Haag bracht ons naar het typische polderlandschap met waterplassen, rivieren en weiden. Binnen een ring van grote steden heeft het zijn idyllische landelijke karakter weten te bewaren. Unieke vergezichten wisselen af met kleine ringdorpjes, groene polders en statige boerderijen. Hier wordt de befaamde Goudse kaas gemaakt en ligt het hart van de Nederlandse bloembollenteelt. Langsheen de idyllisch kabbelende Vecht bouwden rijke handelaars in de 19 eeuw hun lusthoven en buitenverblijven.

Na wo1 verbleef de Duitse keizer hier in ballingschap. Hoofdplaats is Utrecht. Gelegen in het centrum van Nederland is het een stad waar koningen en bisschoppen hun paleizen bouwden. Uniek zijn de grachten die nu verkeersvrije wandelstraten zijn geworden.

Verdere uitbreiding maakt de universiteitsstad tot één van de belangrijkste Nederlandse winkelsteden. En wie in Oudewater te licht bevonden wordt zit in de problemen

Gouda

Een gezellig en pittig plaatsje.

We maakten een wandeling doorheen het historische centrum van de kaasstad.
Het stadhuis, de Waag, de St.-Janskerk met de “Goudse glazen” zijn stille getuigen van het rijke handelsverleden van dit stadje.

Bibliotheek in een oude chocoladefabriek Swiebertje

Oudewater

Een piepklein stadje waar we een bezoek brachten aan de

beruchte Heksenwaag met weging!!!

Niemand werd te licht bevonden.

Huis Doorn

Het merkwaardige verhaal van de Duitse keizer Wilhelm II. Hij was op 10 november 1918 naar het neutrale Nederland gevlucht om aan het dreigende oorlogstribunaal te ontsnappen. De Nederlandse Koningin (zijn tante) stelde hem het landgoed “Huis Doorn” ter beschikking.

Binnen deze ommuring sleet de Keizer de laatste jaren van zijn leven. Hij overleed hier in 1941 en werd bijgezet in het mausoleum.

Na een geleid bezoek aan het kasteel konden we nog wat vrij rondwandelen in het mooie park.

Mausoleum

Utrecht

Het kloppende hart van Nederland.

We verkenden de historische binnenstad, die getuigt van een boeiend verleden. Het hart van de stad is de Domtoren, het symbool voor de kerstening door patroonheilige Willibrordus . De vele historische gebouwen daarrond maken van Utrecht ook een belangrijke cultuurstad.

Utrecht is een levendige en drukke studentenstad waar het aangenaam flaneren is langsheen de werven (of grachten) die aan de basis liggen van de stedelijke welvaart. Daar liggen nu de verkeersvrije winkelwandelstraten met veel gezellige terrasjes.

Anne Frank

Kasteel De Haar

We namen het middagmaal in restaurant "'t Wapen van Haarzuylen" om daarna een gegidst bezoek te brengen aan Kasteel "De Haar". Bij de heropbouw van dit neogotische kasteel door de familie Van Zuylen - de Rothschild werd op geen cent gekeken. In dit grootste kasteel van Nederland ontvingen ze hun hoge buitenlandse gasten. Een neogotisch sprookje omgeven door een barokke tuin. We vielen bijna om van verbazing van de vele pracht en praal.

Typisch Nederland?