Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

Nacht van de geschiedenis 2019

Wat doet een forensisch arts? We kennen ze allemaal van op tv, de pathologen uit Sherlock Holmes, Hercule Poirot, Witse, Baantjer, Aspe, Morse en al die andere speurneuzen. Maar hoe gaat het er in de dagelijkse praktijk aan toe? En hoe is het post- mortemonderzoek historisch geëvolueerd in het kader van justitie?


Professor Dr. Wim Van de Voorde is verbonden aan de KU Leuven waar hij een opleiding tot geneesheer gekregen heeft. Hij specialiseerde zich in de forensische geneeskunde - of in onze taal ‘wetsdokter’ - die op basis van zijn wetenschappelijke kennis als arts ‘medische detective’ is bij het oplossen van delicten. Hij is diensthoofd van de afdeling forensische geneeskunde aan het UZ Leuven.


Hij is bij het brede publiek bekend als onderzoeker in moordzaken en in verdwijningen van personen. Zo kent iedereen hem van de ‘zaak Pandy’ en de verdwijning van Annick Van Uytsel waar hij aan de speurders de sleutel gaf tot de oplossing van deze misdaden. Hij was eveneens betrokken bij de identificatie van de slachtoffers van de aanslagen in Zaventem en Brussel. Hij verleende ook zijn medewerking aan programma's over wetsdokters op Canvas en VTM.